Mønstring

Anbefalinger vedr. mønstring
Formålet med mønstring er at præsentere hesten på en sådan måde, at den både i stilstand som under bevægelse tager sig bedst ud.
Som hovedregel når hesten skal mønstres, skal den først og fremmest være velopdraget. Mønsteren skal kunne formidle til hesten, hvad han ønsker af den.
Den skal trænes i skridt og trav og hesten skal kunne stå stille i korrekt opstilling – der er ingen krav for hvad lang tid det må tage at stille sin hest, det anbefales at man har trænet den del udførligt hjemmefra, så man ikke forhaler opstillingen. Det er dog vigtigere at hesten er korrekt opstillet, frem for at korte tiden af til at stille hesten.
Mønsteren skal have det lange ben foran, og give hesten mulighed for at løbe frit uden at blive holdt tilbage – så konditionen skal være på plads for mønsteren.
Hesten skal vide hvad den skal, når den slippes løs i ridehallen – det er godt for hesten at have prøvet det nogle gange, så den ikke bliver kastet ud i det på dagen. Her er det osse aktuelt at have trænet hesten i at komme til mønsteren, så det ikke bliver besværliggjort når hesten skal indfanges.
Fremvisning i skridt og trav
Hesten skal gå frit og rask frem i skridt. Skridten skal være ren og taktfast med en god overtrædning.
Hesten skal vise en god, ren og taktfast trav med et godt afskub. Ved frieser-avl skal hesten være fri i knæ-løft.

– Trekant
Hesten opstilles på den ene vinkelspids og vises derefter i skridt på halv trekant (halv længde af siden) og derefter i trav på hel trekant, hvorefter
den igen opstilles. I visse tilfælde bruges mønstring på lige bane. På dommernes anvisning mønstres hesten med midten af trekanten.
– Ligebane
– især fast bund ved kåring
Hesten opstilles foran dommerne og vises derefter i skridt på halv banelængde samt i trav på hel banelængde.

Piskefører
Til fremvisningen, skal man benytte piskeførerne ved behov. Hav en kort øjenkontakt med piskefører om der ønskes øgning eller dæmpning af piskeførsel, eller sig fra hvis man ikke mener behovet er der (ryst på hovedet), eller mundtligt inden man går i ringen.
Løs i ridehallen
Når hesten skal vises løs i ridehallen, træk da væk fra dommerne, ind til midt i hallen og slip hesten løs. Det skal være en kontrolleret trav og galop, der vises. Hesten må gerne lægge sig ud og vise sine frie gangarter, men der skal være balance, takt, indundergriben og afskub.
Mønsteren
Dress-code på dagen er sort og hvidt. Tøjet skal være pænt og rent hjemmefra, så man ser præsentabelt ud, og ikke tager opmærksomhed fra hesten.

 

ZSSE e.V – Det Eurpæiske Forbund Der Har Sat Fokus På Europa´s Unikke Heste Racer.