avl med hingste i zsse e.V.

Kort om regler og arbejdet for hingste-holdere i

ZSSE e.V. Danmark.


En hingst skal være 3 år før den kan stilles til avls-godkendelse – her kan det anbefales, at have hingsten showet /fremvist inden, så man har en bedre idé om hvad man har at arbejde med, ved tvivl om det reelle potentiale.

Hvis hingsten bliver avls-godkendt efter det tredje år, skal hingsten indenfor de efterfølgende 2 år bestå brugsprøve, for at bevare titlen som avls-hingst. Hingsten skal være færdig-kåret i det femte leveår. Ellers aflægges kåring for avls-godkendelse og brugsprøven samlet, på dagen.

Hvis man benytter sig af en hingst som ikke er avls-godkendt, vil hingsten blive til-skrevet hengstbuch 2 (stutbuch  2 for hopper) – svarende til “forregister” i dansk term.

Det vil sige, at man skal have 3-ledet stamtavle for igen at kunne få avls-godkendelse i hengstbuch 1 (eller stutbuch 1) – svarende til “hoved-stambog” i dansk term.

Krav til 3- ledet stambog  gør sig ikke gældende for racer med åben stambog – der kommer dog samme krav til det i fremtiden og her er det anbefalet fra zsse. e.V. at have sine avls-heste registreret og avlsgodkendte, så man ikke står at skal opbygge  3-ledet stambog op, når stambøgerne ikke længere er åbne.

Hingste-holderne skal indberette bedækninger ind til zsse e.V. Selve bedæknings-attesten er gratis – her skal der udfyldes 1 attest til zsse, 1 attest til hingste-ejeren og 1 attest til hoppe-ejeren. Attesten fra bedækningsåret skal være inde inden d. 1 september – Hvis dette ikke overholdes tillægges der 350 kr. pr. bedækningsattest (se regler for zsse e.V).  (Dette træder i kraft pr. 1 nov. 2014)

Hoppe-ejeren skal indberette nederste sektion på bedæknings-attesten senest 28 dage efter føllet er født. Her er det op til hingste-holderen at sørge for at hoppe-ejerene som benytter sig af givne hingst, er informeret omkring dette – så statistikken for den enkelte hingst kan følges. (Dette træder i kraft år 2015).

Der betales en årlig avls-afgift på 400 kr. for at bruge hingsten i avl, de efterfølgende år efter avls-godkendelsen – uanset antal hopper til bedækning. (Dette træder i kraft januar 2015)


ZSSE e.V – Det Eurpæiske Forbund Der Har Sat Fokus På Europa´s Unikke Heste Racer.