Rideprøve


Diego El Torro Von Albano

Til rideprøve – som skal udføres senest i hingstens femte leveår (inden han fylder 6 år), for at hingsten har mulighed for at få endelig avls-godkendes, påkræves løsspringning som en del af HPL testen.

 

Om rideprøve i ZSSE

Krav ved rideprøven i henhold til Dansk Rideforbund’s reglement for dressur:
Rytteren bærer godkendt ridehjelm, ridestøvler med hæl og beklædning i i henhold til DRF-reglementet. Jakke skal passe rytteren og sidde til, den skal være mørk og lukket til. Støvler skal være mørk ensfarvede og være af læder, kunstlæder eller gummi med glat/let rillet sål og hæl. Sikkerhedsmæssigt forsvarlige snører over vristen og lynlåse af samme farve som støvlen er tilladt. Støvlen kan have følgende udformninger:
– Lang glat støvle i ét stykke. – Kort glat støvle med tilhørende løst, glat skæfte eller leggins. Skæfte eller leggins SKAL have samme farve som støvlerne. Hjelmen kan være udsmykket, men skal være diskret eller passe til det øvrige beklædning. Sikkerhedsvest er tilladt, såfremt det ikke hæmmer rytteren i at sidde korrekt. Vesten skal i så fald have sammen farve som jakken. Bukser og slips/plastron skal være hvidt eller off-white, kontrast farve på slips/plastron samt på skind på bukser tilladt. Hansker er obligatorisk, og skal være hvide, off-white eller samme farve som jakken. Sporer og pisk er tilladt, dog er max længden 120cm på pisken og 4cm på sporer. Sporer skal være af metal. Dornen på sporen skal være stump, bøje nedad eller lige og pege lige tilbage fra midten af sporen når den er på rytterens støvle. Dornen kan sidde fast på støvlen. Hvis der er arme på sporen skal disse være glatte og afrundede (gummibelægning tilladt). Sporer uden dorn er tilladt. Sporen må ikke kunne skade hesten. Hesten bærer engelsk trense/hovedtøj, primær farve skal være sort eller brun. Kombineret, mexicansk, engelsk, hannoveransk, micklem og kombineret næsebånd med kindstykke er de godkendte trense modeller. Ved trensetilbehør er følgene regler gældende, Blinkers og bidskiver ikke tilladt. Diskrete trykfordelende pads tilladt. Pandebånd med udsmykning tilladt. Tungerem ikke tilladt. Hut er ikke tilladt indendørs.
INGEN FORMER FOR HJÆLPETØJLER TILLADT. Tøjler skal være traditionelle i materialerne stof, læder eller gummi. Bid skal være trensebid, metal belagt med gummi eller hårdt ufleksibelt gummi. Forskellige metaller må kombineres. Bid må kun bruges i deres oprindelige form og må ikke være beklædt med fremmede materialer. Ringene for enderne af biddet må max. være 8 cm i diameter (indvendig mål). Sadel er obligatorisk. Sadlen skal ligge tæt på hesten/ponyen og have lange, næsten lodrette sadelklapper. Western-, damesadel el. lign. ikke tilladt. Bomløs sadel er tilladt, såfremt den ligner en standard dressursadel. Sadlen skal have en funktionsdygtig eller åben sikkerhedslås. Underlag skal passe til sadlen, der er ingen udformnings- eller farvemæssige krav, men bør dog være diskret. Stigbøjler skal være fastgjort i sikkerhedslås, eller være godkendte sikkerhedsstigbøjler. Bandager eller gamacher er IKKE tilladt under prøven.

Om rideprøven i henhold til DRF’s reglement:

Hesten/ponyen skal være lydig, afslappet og tillidsfuld og have givet korrekt efter på biddet, og den skal arbejde i en utvungen holdning med næseryggen lidt foran eller på det lodrette plan. Hesten/ponyen bør blive redet let dyb, således at den har muligheden for at vise sine naturlige gangarter. Hesten/ponyen skal gå energisk fremad i god balance med rentaktede og naturlige gangarter, og den skal være i stand til at gå korrekt på de svagt bøjede spor som niveauet forlanger. Hesten/ponyen skal have en god aktivitet bagfra og frem, og ikke virke negativt hæmmet af at være under rytter. Der skal lægges mere vægt på gangarternes korrekthed og hestens/ponyens eftergivenhed og lydighed, end på øvelsernes præcision.
Rytteren skal have så meget kontrol over sig selv, at han/hun er i stand til at kontrollere og indvirke korrekt på hesten/ponyen. Rytteren skal have en korrekt opstilling, efter niveauets krav. Der skal laves korrekt diagonal i letridning, og gives korrekte signaler ved overgange. I alle 6 gangarts-kategorier skal hesten give efter, med en afslappet nakke. Hesten må ikke spænde op eller på anden vis være spændt under prøven. Hestens kapacitet bliver vurderet på baggrund af det viste i de 6 gangarts-kategorier. Der bliver set på om hesten har en fremtid inden for dressuren, og hvor langt den vil komme ud fra det viste. Der bliver IKKE set på øvelsernes præcision, men dog om hesten er styrbar, og om rytteren har nemt ved at ride den rundt på volter, og udrette den på lige linjer. Rideprøven er i sværhedsgrad 0 Der rides efter dommerens anvisninger, hvor følgene vil indgå:
 Skidt for opsamlede tøjler – Her kigges efter smidighed, overtræd, eftergivenhed og aktivitet i skridten. Skridt for lange tøjler – Her kigges efter smidighed, spændstighed, overtræd (hvor meget den øges i forhold til ovenstående), eftergivenhed og om hesten er afslappet.
 Arbejdstrav – Her kigges efter aktivitet i traven, overtræd, eftergivenhed, samarbejdsvilje, smidighed og spændstighed.
 Øget Trav – Her kigges efter øget aktivitet bagfra, øget aktivitet fortil, eftergivenhed, samarbejdsvilje, smidighed og spændstighed.
 Arbejdsgalop – Her kigges på anspringet, galoppens kvalitet, afskub, aktivitet bagfra, ’op-af-bakke’-tendens, smidighed, samarbejdsvilje, eftergivenhed og spændstighed.
 Øget Galop – Her kigges efter øgede galop trin, afskub, aktivitet bagfra, øget ’op-af-bakke’-tendens, eftergivenhed, samarbejdsvilje, smidighed og spændstighed.
*Øgede gangarter vises på langsider og/eller skråt-i-gennem.

Rideprøvens forløb:

 Der rides ind i skridt, hvorefter rytteren lov til at ride en til to omgange på banen, så banen kan ses an.
 Herefter starter rideprøven, og dommeren giver sin første anvisning.
 Dommeren starter med at ville se skridten, og starter som oftest med en 20m volte, i skridt for opsamlede tøjler.
 Herefter er prøven i gang, og efter de 2 skridt kategorier, forsætter prøven med trav.
 De 2 trav kategorier gennemgås.
 De 2 galop kategorier gennemgås.
 Herefter er der plads til at dommeren kan bede om at se en af de 6 gangarts kategorier igen.
 Til slut giver dommeren besked om at prøven er færdig, og der rides ud i skridt for løse tøjler.

 

Hvis det er lidt meget at læse lige nu kan du hente teksten her: Rideprøve

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZSSE e.V – Det Eurpæiske Forbund Der Har Sat Fokus På Europa´s Unikke Heste Racer.